Hírek

Három választási csoda az EP-szavazáson

11 pártra lehet szavazni június 9-én az EP-választáson. Néhánynak semmi esélye sincs a  bejutásra, de van 2-3 párt, amely reménykedhet az 5 százalékos küszöb megugrásában. Politikai horrorforgatókönyveket vázolunk fel.

Kovács András, az Origo újságírója játszott el a gondolattal, hogy mi van, ha extrém választási eredmények születnek június 9-én, az uniós választáson. Politikai blogjában írt le három különleges forgatókönyvet.

A Fidesz-KDNP a második helyen végez az Európai parlamenti voksoláson

A mostani választás előtt eddig közölt minden felmérés azt mutatja, hogy a kormánypártok az első helyen fognak végezni. Mindezek alapján a június 9-i választás legnagyobb meglepetése az lenne, ha a Fidesz csupán a második helyen végezne a pártok versenyében. Ha ez mégis megtörténne, akkor szinte mindegy, hogy ki végezne az első helyen, mivel az az erő, olyan lendületet kapna, hogy a 2026-os parlamenti választásnak is fő esélyesként futna neki, míg a kormánypártok köreiben soha nem látott válság törne ki.

Hét, vagy ennél több párt bejutása az Európai Parlamentbe

Az elmúlt hetekben az körvonalazódott, hogy az ellenzéki szavazók a Tisza Párt körül csoportosulnak majd, és ezért több ellenzéki párt nagyon messze került az 5 százalékos küszöbtől. Van olyan felmérés miszerint csak három párt fog bejutni az EP–be. Ha ilyen sok párt mandátumot szerezne, akkor egyrészt a Tisza Párt csupán egy lenne a sok ellenzékipárt közül. Másrészt ismét felerősödne a küzdelem a baloldalon a domináns pozícióért. Arról már nem is beszélve, hogy meglehetősen távol kerülne a nagy baloldali összefogás 2026-ra.

A részvétel 40 százalék alatt, vagy 60 százalék felett lenne

Abban az esetben, ha a választók 40 százaléknál alacsonyabb arányban mennek el, akkor a voksolás eredményét nem lehet igazán mértékadónak nevezni. Ennek oka, hogy egy országgyűlési választáson általában 70 százalék körüli részvétel szokott lenni, így egy 40 százalék alatti aktivitás csak egy nagymintás közvélemény-kutatás lenne.

Vélemény, hozzászólás?