Hírek Kiemelt hírek Támogatott tartalom Térség

Változás az inverterek körében – új határidők a napelemeknél

Támogatott tartalom

ÚJABB FONTOS HATÁRIDŐ KÖZELEG!
Változás az inverterek körében

2021. április 30. – ÚJ ELOSZTÓI SZABÁLYOZÁS LÉP ÉLETBE:
Mivel az egyre jobban elterjedő napelemes rendszerek komoly mértékben leterhelik az elöregedő
villamosenergia-hálózatot, Magyarországon is szigorítják, hogy egy egyfázisú egység mekkora kVA-ig csatlakoztatható kisfeszültségű hálózatra. Akik a napelemes rendszerükhöz egyfázisú invertert telepítenének, véssék be a naptárjukba ezt az időpontot!A szabálymódosítás így hangzik:
„Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.”

INVERTER: a napelem panelek és az ingatlan elektromos hálózata közötti kapcsolatot adja. Legfontosabb feladata a modulok szolgáltatta egyenáram (DC) átalakítása váltakozó árammá (AC). Hálózatra csatlakozó napelemes rendszer esetében az inverter további szinkronizációs és védelmi feladatokat is ellát, ami biztosítja az illeszkedést a szolgáltatói követelményekhez.

Mit is jelent ez pontosan?
A rendelet szerint a 2021. április 30-a után beadott csatlakozási igények esetében egy fázisú inverter 2,5kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra. Vagyis a 2,5 kW fölött kötelező lesz a 3 fázisú inverterek használata.

Megoldási lehetőség lehet például a fázisbővítés. Azok, akik napelemes rendszert szeretnének, de csak 1 fázissal rendelkeznek, azoknak 3 fázisra kell bővíteniük a hálózatukat. Az amperbővítés plusz költséggel fog járni, hiszen jelenleg 32A költségmentes, de ha 3*16A-re lesz szükség, akkor az 48A-t jelent összesen, így 16A különbözetet ki kell fizetni az áramszolgáltató felé. Fontos figyelembe venni azt is, hogy a fázis bővítés ügyintézése, akár több hónapot is igénybe vehet és egyszerre nem igényelhető a napelemes rendszer engedélyeztetésével.

Összefoglalva
A betartandó határidők és a megszokottnál hosszabb ügyintézési folyamat megnehezíti a napelemes beruházásokat, sőt, az új szabályozás miatt akár áremelkedéssel is kalkulálni kell majd az érdeklődőknek.

Nézzen körül a www.optimumsolar.hu honlapon és kérje díjmentes ajánlatunkat már ma!

Vélemény, hozzászólás?