Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Vámos összes

vámos miklós

Önálló esttel érkezett Csongrádra Vámos Miklós, író, forgatókönyvíró, dramaturg. Vámos Miklós különleges alakja a magyar kulturális-irodalmi életnek. Televízióműsoraiban az irodalmat népszerűsítette, így pedig népszerű íróvá vált. Minden könyvnek annyi változata van, ahányan olvassák – mondta.

A beszélgetős televízióműsorai által is jól ismert alkotó elmaradhatatlan aktatáskájával érkezett a Művelődési Központ színpadára. A tőle megszokott finoman szarkasztikus stílussal beszélt arról, milyenek is voltak az író-olvasó találkozások még a szocializmus idején, amikor a közönség nagy valószínűséggel nem olvasta a könyveit. Több mint 40 kötete jelent már meg, szinte valamennyinek Budapest a helyszíne. A Hattyúk dala című regényét – amelynek története 2 ezer évet ölel fel napjainktól az ókorig haladva – Pécs történetét olvasva írta. Ennek kapcsán mesélt amerikai tartózkodásáról, a Yale Egyetemen, ahol tanulmányozta a Voynich-kéziratot, ezt az ismeretlen írásjelekkel és nyelven írt könyvet, amelyet a tudomány azóta sem tudott megfejteni. Könyvében egy hasonló kézirat szerepel, a 33 fejezetben 33 megfejtés születik.

Vámos Miklós az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb mesélője, aki órákra le tudja kötni hallgatóságát. Csongrádon mintegy kétszázan figyelték történeteit.

vámos miklós  vámos miklósvámos miklós

Vélemény, hozzászólás?