Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Városismereti kalandjáték készül

Hogyan lehetne a fiatalokat – főleg a középiskolásokat – jobban bevonni a város kulturális életébe? A Cselekvő közösségek írt ki mintaprojektekre pályázatot, amelyre Csongrád is készített egy tervet. Ezt támogatandónak ítélték, március 10-én kezdődik az a műhelymunka, amelynek végeredményeként nyáron már bárkinek elérhető lesz egy Csongrád legendáit feldolgozó számítógépes online kalandjáték, amely arra ösztönöz, hogy a játékban résztvevők minél alaposabban megismerjék a várost és történetét.

A közösségfejlesztés fontos szempont a mintaprojektben, hiszen együtt kell működnie a Művelődési Központnak, a könyvtárnak, a múzeumnak és civil szervezeteknek, sőt hozzájuk kötődően önkénteseknek is. Egyre több fiatal érdeklődik a munka iránt.

Csongrád történetében egészen a honfoglalás idejéig nyúlnak vissza a tervek szerint, kisfilmek készülnek majd, rejtélyeket, feladatokat kell majd megfejteni, de belekerülnek a város turisztikai látványosságai is, mint például az Ellésmonostor, a Körös-torok, a belvárosi házak. Lesz egy kerettörténet, a fiatalok egy-egy legendát dolgoznak fel, forgatókönyvet írnak hozzá, leforgatják – ehhez a Csongrádi Színtársulat tagjai fognak segítséget nyújtani – majd ezeket fűzik össze a játékban. A márciusi műhelymunka során csapatok alakulnak majd, akik megkapják feladatukat, őket egy-egy mentor segíti majd, akik a kulturális intézmények munkatársai, illetve pedagógusok lesznek. Három hetes kutatómunkát is kell végezniük a gyerekeknek. Április közepén lesz lakossági bemutatója a projektnek, amikor ismerkedni lehet a játék tartalmával, milyen lesz, lehet még ötleteket adni, ki is lehet bizonyos részeit próbálni. Ezután kezdődik a tényleges megvalósítás, a filmforgatások, ezekhez is várnak még önkénteseket.

Az online játékot nemcsak a csongrádiaknak szánják – persze nekik jóval könnyebb lesz megoldani a feladatokat –, hanem távolabb élők is ismerkedhetnek így a város történetével, kultúrájával.

A játék július végéig elkészül, elérhető lesz a város honlapján.

Vélemény, hozzászólás?