Kiemelt hírek Térség

Vásárhelyen is gyűjtik a búzát a nemes cél érdekében

Akár 20 tonna búzát is összeadhatnak ma a Csongrád megyei gazdák annak érdekében, hogy a Magyarok Kenyere program által segíthessenek határon innen és túl a rászoruló gyerekeken. Vásárhelyen Kispál Ferenc tanyáján gyűjtenek terményt a jótékonyság jegyében.

Nyolc éve indult útjára a Magyarok Kenyere kezdeményezés, ami során a gazdák országszerte búzát adományozhatnak, hogy határon belül és túl támogassanak hátrányos helyzetű gyermekeket segítő szervezeteket. A program lebonyolítója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ.

Az idei megyei gyűjtőnapot ma tartják: Szegeden, Mórahalmon, Kisteleken, Csongrádon, Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen várják a gazdák felajánlásait. Utóbbi településen Kispál Ferenc Erzsébeti út melletti tanyáján adhatják le az agráriummal foglalkozók a terményt.

Szél István, az agrárkamara megyei elnöke ismertette, az országosan begyűjtött búzából liszt lesz, ezt kapják majd meg a rászorulók. Megyeszerte összesen 400 zsáknyi, azaz 20 tonna búza várható, amit közel 10 ezer csomag lisztté dolgoznak fel a makói malomban. Többek között a szegedi ÁGOTA alapítvány, a vásárhelyi Johanniták, a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat megyei csoportja is részesül a támogatásból.

– Ez az agrárkamara legnagyobb olyan akciója, ami társadalmi szerepvállalásnak minősül – tette még hozzá Szél István.

Kispál Ferenc tanyájára Hevesi István is vitt gabonát a reggeli órákban. A mindszenti gazda 7 zsáknyi terménnyel érkezett. Mint elmondta, jó érzéssel tölti el, hogy rendszeresen adományozhat, és hogy ilyenkor az ország gazdái összefognak, és feltételek és ellentétek nélkül segítenek a nehéz sorsú embertársaikon.

Az Összeöntés ünnepe augusztus 4-én lesz, a támogatás pedig szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján talál gazdára.

(Megyeri József)

Vélemény, hozzászólás?