Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Vastaps a Menyasszonytáncért

Nagy sikerrel zárult az erdélyi vendégszereplésről nemrég hazatért Csongrádi Színtársulat zártkörű előadása, amikor a Menyasszonytánc című klezmer-musicalt adták elő a Kabbala Hagyományőrző Egyesület felkérésére. A rendezvényen vendég volt Róna Tamás, az alföldi régió vezető rabbija és Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének volt elnöke.

A vendégeket Rév András, a Kabbala Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte, majd Róna Tamás rabbi köszönte meg a Színtársulatnak, hogy a magyar zsidó kultúra egy kis szikráját, szegmentumát elhozták ide, de elvitték az elmúlt hónapok során számtalan településre Magyarországon és Erdélyben. Különleges pillanatok ezek – mondta a rabbi –, a darab arról mesél, hogy a szerelem mindent legyőz, benne van a nyitottság, a másik megismerésének vágya, a közös hagyomány iránti érdeklődés.

Feldmájer Péter szerint nemcsak az lenyűgöző, amilyen darabot látnak, hanem az is, hogy Csongrádon van egy csapat, akik időt, fáradságot nem kímélve betanulták a darabot, és olyan színvonalon adták elő, amelyet bárki megirigyelhetne. Nekik, zsidó embereknek megtisztelő az, hogy ily módon emlékeznek arra, hogy ebben a városban volt egy zsidó közösség, amely kultúráját gyakorolta, és ezt a kultúrát a mai kor fiataljaival is megismertetik.

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?