Kiemelt hírek Szentes

Végletekig cizellált alkotások a könyvtárban

„Az Ősök Nagy Csarnoka” címmel Horváth Sándor fafaragó munkáiból nyílt kiállítás február 1-én a szentesi Városi Könyvtárban. A tárlatot Szűcs Ildikó ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Az egykori könyvtárigazgató közvetlen hangú megnyitójában beszélt többek között az alkotó és a fa kapcsolatáról: kedvencei közé a tölgy, és a diófa tartozik, de leginkább a fában majdnem mindig megtalálható „hibát” keresi, hogy azt beépítse az alkotásba.

Kiemelte, hogy Sándor egyik igen kiváló jellemvonása: ha valamit elkezd, azt be is fejezi, akár minden áron. Ha valamit elhatároz, azt meg is valósítja. Talán ezért képes faragásaiban a legapróbb részleteket megmutatni, és a fából szerteágazó mondanivalót elénk varázsolni.

Művészi élete hármas egységben zajlik: a zene, a rajzolás és a faragás. „ Ha farag, vagy rajzol, akkor szól a zene, ha zenél, akkor nem farag…”

Emberi és alkotói létszemléletének meghatározó kulcsfogalmai az univerzális orientáció, a realizálás, a derű és  a hagyomány. Ezért mondhatjuk, hogy nem véletlenül választotta kiállítása mottójául ezt,  a Hamvas Béla  négykötetes gyűjteményének címét.

A megnyitón közreműködött a PlasmaPress együttes.

A grafikákat és fa szobrokat bemutató tárlat február 22-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

 

Vélemény, hozzászólás?