Csongrád Hírek

Végtelen sokféleség

A Földön ma 18 millió állat és növényfajt ismerünk, ennek több mint fele rovar. Ha az evolúciós sikerességét tekintve, akár a fajszámban, akár az elfoglalt élőhelyek mennyiségében mérnénk, akkor vitathatatlan lenne, hogy az evolúció csúcsai nem az emberek, hanem a rovarok. Rendkívül ősi, rendkívül gazdag csoport. A Magyar Természettudományi Múzeum Európában is egyedülállónak számító gyűjteményéből látható időszaki kiállítás a Tari László Múzeumban.

 

navigate_before
navigate_next

Vidéken ritka a természettudományos kiállítás, pedig a fiatalok látóterét ilyen irányban sem árt tágítani. Ez az interaktív kiállítás a legnépesebb állatcsoport, a rovarok titokzatos világába kalauzolja el a látogatókat. Szó szerint nagyító alá veszik ezeket a kicsi élőlényeket, a számtalan rovarpreparátum mellett a nagyméretű makettek, a szakértők által írt ismertetők és az interaktív játékok ígérnek tartalmas időtöltést.

A rovarok – a tenger mélyét kivéve – mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. Bár nagyon régóta élnek a Földön, különleges testfelépítésüknek és élettani megoldásaiknak köszönhetően állandó megújulásra képesek. A földi élővilág legtöbb tagja – köztük az ember is – ma nem létezne rovarok nélkül.

A „változatosság gyönyörködtet” kifejezés, a rovarvilágban nagyon is találónak hangzik, mert sokféleségük végtelennek tetszik.

Vélemény, hozzászólás?