Hírek Kiemelt hírek Szentes

Verses dráma – egy felbolydult világról

A szentesi illetőségű (HMG drámai tagozat) Tartósított Mosoly Társulat augusztus elsején, a Szecessziós Házban mutatta be a ’Halott nők – Jelena, Maja, Judit’ versdrámát.
A Topolyán (Vajdaság) született Terék Anna (2017-ben megírt) azonos című verseskötetéből Szebeni Zoltán szerkesztette és rendezte a darabot.
Az – egyébként – öt ciklusra tagolt kötet verseiből tragikus női sorsok bontakoznak ki, haldokló, tetszhalott, élőhalott nők szólalnak meg, a sírástól szaggatottá váló lélegzetvétel rapszodikusságával.Megnyomorított lelkű nők mozaikszerűen összeálló és egymásba játszó monológjai ezek a versek. Legyen szó patriarchális környezetről, háborús miliőről vagy a kórház nyomasztó világáról – a közös nevező minden esetben a teljes kiszolgáltatottság. Sötét, mély fájdalom ivódott Terék Anna verseinek minden sorába – és a nagyon fiatal előadók (mégis) nagy átéléssel interpretálták a verseket.
A hangulat visszaadása érdekében egy rövid részlet videón:
Szereplők: Anhela Merina Camacho, Erostyák Rebeka, Bajusz Anna
Technikus: Sinkó Péter
Rendező: Szebeni Zoltán
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, álló emberek és belső tér
A szerzőről is méltán kell írni néhány gondolatot. Költő és drámaíró. 2006 óta publikál határon túli és magyarországi folyóiratokban. Eddig négy könyve jelent meg, ebből egy dráma- és három verseskötet. Drámáit Szerbiában játszották, magyar és szerb nyelven. 2018-ban jelent meg Halott nők c. kötete, melyért Sziveri-díjban részesült. Jelenleg Budapesten él és dolgozik.
Ezt a darabot már egy évvel korábban szerette volna a szentesi közönségnek bemutatni a Társulat, de akkor a járványhelyzet miatt elmaradt – most (a közönség nagy örömére) sikerült előadni.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és belső tér
Augusztus 5-én pedig Szegeden, a THEALTER eseményeként a Grand Café-ban lesz újra látható, de a tervek szerint Békéscsabán és Gyulán is lesz előadás.

Vélemény, hozzászólás?