Kiemelt hírek Térség

Vetélkedő a Kommunizmus Áldozatainak Emlékére

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára ismét vetélkedőt hirdet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a megyei középfokú oktatási intézményekben tanuló, 14-19 év közötti diákok számára. A helytörténetet középpontba helyező vetélkedő célja, hogy a fiatal korosztály jobban megismerje lakhelyének, megyéjének 1944 és 1989 közötti múltját.

A vetélkedő időpontja: 2019. február 25. 10 óra, helyszíne a Csongrád Megyei Kormányhivatal nagyterme (Szeged, Rákóczi tér 1.).

A kreatív feladatokat szakértő zsűri értékeli, amelynek tagjai:

· Dr. Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese,

· Tóth Marcell történelemtanár, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának munkatársa

· Dr. Zeman Ferenc történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának munkatársa

· Dávid Szaniszla, ’56-os elítélt

A megmérettetésre három-négyfős csapatokat várnak a szervezők. Jelentkezni 2019. február 15-ig, az első forduló feladatának leadásával lehet a partkontroll[kukac]gmail.com címen. Az elküldött e-mailben a csapatok tüntessék fel: a csapattagok nevét, osztályát, az intézményt és a felkészítő tanár nevét.

A verseny győztesei budapesti kiránduláson vehetnek részt, a Terror Háza Múzeumba, a 301-es parcellába és az Országgyűlési Múzeumba látogathatnak el.

A verseny menete:

Az első fordulóban a csapatoknak iskolájuk településének, környékének múltjában kell elmélyedniük.

A feladatuk az, hogy saját kutatást is hozzátéve:

· felidézzenek egy részletet a város, község államszocialista múltjából (javasolt témák: a Rákosi-diktatúra, a téeszesítés, a helyi ellenállás az ’50-es években),

· az ahhoz vezető útról 1944 után,

· vagy a település 1956-os múltjából.

Ehhez felkereshetik a Csongrád Megyei Levéltár egyik fióklevéltárát (Szeged, Hódmezővásárhely, Makó, Csongrád, Szentes) ahol a témákhoz kapcsolódó dokumentumot, vagy dokumentumokat bocsátanak a rendelkezésükre, valamint maguk kereshetnek egy-egy szemtanút, aki mesél saját élményeiről.

Mindennek eredményét maximum négyezer karakterben kérjük összefoglalni, amit a jelentkezéssel együtt kell eljuttatni a partkontroll[kukac]gmail.com címre, 2019. február 15-ig.

A vetélkedő második fordulójában, február 25-én, erről a kutatómunkáról egy rövid, három-ötperces Power Point bemutatóval illusztrált előadást is kell tartania a csapat egyik tagjának – itt a történelmi események mellett arról is beszélhetnek, hogy számukra mit jelent a kommunista diktatúra időszaka, a forradalom emléke.

A második forduló helyszíne a Csongrád Megyei Kormányhivatal nagyterme, és a „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című tárlat. Az itteni versenyfeladatok az ország, a megye és Szeged államszocialista múltjához kötődnek, a sikeres megoldáshoz újból ifj. Komócsin Mihály, egykori megyei párttitkár irodáján keresztül vezet az út…

Bővebb információt a vetélkedőről a partkontroll[kukac]gmail.com címen kaphatnak az érdeklődők!

Vélemény, hozzászólás?