Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Vihar két platánfa kivágása körül

Bár a csongrádi képviselő-testület január 25-én arról döntött, hogy 4 platánfát közlekedésbiztonsági okokból kivágnak, egyelőre nem nyúlnak a fákhoz, mert akkora ellenállás alakult ki a lakosság körében. A fák kivágását a rendőrség kezdeményezte, mert véleményük szerint zavarják a kerékpárúton közlekedők láthatóságát, amely miatt már számos baleset történt több kereszteződésben.

  

Csongrád egyik jelképének számít a Fő utcán álló platánfasor. Bár az egy-egy nagyobb szél alkalmával letöredező ágak és az ősszel hetekig hulló levelek okoznak némi bosszúságot, azért a város lakóinak szíve csücske a 250 egyedből álló fasor. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy amikor híre ment a városban, hogy a képviselő-testület 4 platán kivágásáról döntött, szinte népi mozgalom indult a megmentésükre.

A legutóbbi, január 25-i testületi ülésen majdnem egy órás vitát generált az az előterjesztés, amely több fa kivágását kezdeményezte a Fő utcán közlekedésbiztonsági okok miatt. A Csongrádi Rendőrkapitányság 2018. január 12-én helyszíni bejárást hívott össze, mert a Fő utcai kerékpárút és az arra merőleges utcák kereszteződéseiben az elmúlt évek statisztikai adatai alapján lényegesen több a közlekedési baleset, mint a város többi részén. Dr. Koncz József r. ezredes a testületi ülésen is elmondta, hogy a város balesetek szempontjából legveszélyesebb szakasza a József Attila utcától a Vég utcáig húzódó kerékpárút és az arra merőleges utcák kereszteződései. Ezekben a kereszteződésekben a kerékpárúton érkező kerékpárosoknak van elsőbbsége, azonban a kerékpárutat szegélyező platánfák miatt az autósoknak nincs lehetősége kellő képen felmérni a helyzetet, észlelni az érkező kerékpárost.

A bejáráson 15 platánfa és több bokor kivágást javasolták, a testületi ülésen ebből négy fa maradt halálra ítélve, a Zsinór utca mindkét oldalán egy-egy, a Jókai utca jobb oldalán és a József Attila utca jobb oldalán. Itt egy telefonfülke is akadályozza a kilátást.

 

  

Hosszú vita kerekedett abból, vajon mi a fontosabb, a természeti értékek vagy az emberéletek, de végül úgy döntött a testület, hogy a fák nem maradhatnak. Bedő Tamás polgármester már akkor hangsúlyozta, nemcsak mi öregszünk, hanem a fáink is. Nem szeretné azt látni, hogy 15-20 év múlva utcasornyi fákat kell kivágni, mert életveszélyessé váltak.

A hétvégén azonban a város közösségi oldalán kommentháború indult, pro és kontra is hangzottak el érvek, ki kell-e vágni a négy fát, vagy sem. Volt a közlekedési kultúrát bírálta, amelyet az emberi fejekben kellene rendbe tenni és nem fakivágással megoldást keresni. Más azt javasolta, emeljék meg a kereszteződésekben a kerékpárutat, vagy más forgalomlassító „trükköket” vezessenek be. Hétfő délelőtt már csak 2 fa kivágásról volt szó, egy a Zsinór utcánál, egy pedig a József Attila utcánál. Aztán – úgy tűnik – ez a két fa is „megmenekült”.

Bedő Tamás polgármester úgy döntött, megvizsgálják, milyen más, forgalomtechnikai megoldásokat lehet alkalmazni a veszélyes kereszteződésekben. Első lépésként hivatalosan is megkeresték a József Attila utca sarkán lévő telefonfülke üzemeltetőjét, és kérik a szolgáltatót, helyezze át – az egyébként szinte egyáltalán nem használt, de jogszabályi előírások miatt megmaradt – fülkét. Ha ez már nem zavarja a kilátást, el lehet dönteni, hogyan tovább.

Néhány éve hasonló vihart kavart a Körös-toroki üdülőterületre vezető Bökényalji út mentén álló fűzfák – akkor barbárnak nevezett – csonkolása. Aztán ahogy telt az idő, bebizonyosodott, hogy jó döntés volt, a fák új erőre kaptak, szebbek, mint valaha. Ha még néhány évet visszatekintünk, akkor pedig a városból Kiskunfélegyháza irányába kivezető Széchenyi úton álló nyárfák kivágása kavart vihart. Az akkor telepített fák azóta díszeivé váltak a utcának, tavasszal rózsaszín virágdíszbe borulva.

                          

A város egyébként tervezi faállományának felmérését is, mennyire van elöregedve, esetleg vannak-e rejtett betegségek, hogy ezek ne akkor derüljenek ki, amikor egy nagyobb vihar alkalmával a fák nem bírják a terhelést. A Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete pályázik egy olyan gépre, amellyel az ilyen felmérést el lehet végezni.

Vélemény, hozzászólás?