Hírek Térség

Világbajnok lovakat avattak Mezőhegyesen

fogathajtó

Mezőhegyesen vasárnap (szeptember 10-én) a kombinált hajtással befejeződött a III. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága. 7 nemzet – Ausztria, Görögország, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Magyarország – 41 öt, -hat és hétéves lova állt starthoz, közülük 22 jutott a döntőig. A világbajnoki érmeket – Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a Szervezőbizottság elnöke, Farkas Sándor, a Ménesbirtok újjászervezéséért felelős kormánybiztos, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere társaságában – Fugli Károly, a Nemzetközi Lovas Szövetség /FEI/ elnökségének tagja, a Fogathajtó Szakág elnöke adta át. Szentes-Csongrád térségéből is indultak versenyzők, magyar ló azonban az erős mezőnyben nem jutott döntőbe. 

Farkas Sándor, a Ménesbirtok újjászervezésért felelős kormánybiztos úgy nyilatkozott: A III. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának eredményei rávilágítanak több tényre. Egyrészt évről évre bebizonyosodik, hogy helye van a fiatal fogatlovak világversenyének a nemzetközi fogathajtás versenyrendszerében, s a visszajelzések alapján Mezőhegyes színvonalas munkával vállalta és sikerrel, nemzetközi elismeréssel teljesíti fel a szervezői munkát. A másik, hogy a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának eredményei is bizonyítják, hogy a lovak felkészítéséhez, komoly specifikus szakmai ismeretekre, képzett szakembergárdára van szükség Magyarországon, s ezen belül Mezőhegyesen is. Sokkal hangsúlyosabb figyelmet kell fordítanunk erre a munkára, pótolni kell a hiányosságainkat. Ehhez pedig hozzájárul az a szakmai munka, ami a napokban a mezőgazdasági felsőoktatási intézmények, egyetemek, az Állatorvostudományi Egyetem, a Testnevelési Egyetem és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság közötti együttműködés kapcsán indult el. Az együttműködés eredményeként várhatóan a fiatal lovak tenyésztése, kiképzése, felkészítése európai színvonalúvá válik, s ennek köszönhetően igazi sportszakmai sikerek kezdenek kibontakozni a jövőben.

Pap István Tibor, a Szervezőbizottság elnöke elmondta: a világbajnokság is megerősítette a tenyésztés, a versenyzés és a kipróbálás egymásra utaltságának fontosságát. Ez a genetikai előrehaladásnak egyik feltétele, ha úgy tetszik állattenyésztési alaptörvénye.

 

Világbajnok lovak Mezőhegyesen:

5 éves lovak versenye: a német DA VINCY, német sportló fajtájú pej herélt, hajtója Bettina WINKLER

6 éves lovak versenye: a német FORTINO, német sportló fajtájú sötétpej herélt, hajtója Marie TISCHER

7 éves lovak versenye: a német ENFADO P, szász-thüringiai pej herélt, hajtója Jovanca Marie KESSLER

A patinás, 233 éves, ígéretes új fejlődési pályára lépett mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – a szakemberek általános véleménye szerint – immár egymás után harmadszor a világbajnokság kitűnő házigazdája volt.

A Nemzetközi Lovas Szövetség tervei szerint – a fiatal díjlovagló-, díjugrató- és military lovakhoz hasonlóan – a fogatlovak világbajnokságát is évente állandó helyszínen rendezik. Mezőhegyes méltó folytatásra, a 2018. és 2019. évi vb házigazdája lesz.

A patinás intézmény a fogathajtás mellett, nemzetközi rangú díjugrató- és military versenyek rendezésének feltételét is rövidesen megteremti.

 

fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
fogathajtó
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?