Kiemelt hírek Szentes

Világválasztó felhők a Galériában

Májusban újabb kiállítással, igencsak impozáns festményekkel várja a látogatókat a szentesi Tokácsli Galéria: Császár Mónika Ilona festőművész Világválasztó című tárlatával.

A Gyomaendrődön született Császár Mónika Ilona a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vizuális kultúra tanára, akinek – fiatal kora ellenére – több egyéni és csoportos kiállítása volt az ország számos településén. Egyedi stílusú, témájú munkáit május 4-én Fiedler Judit művész-tanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A megnyitó elején az alkotó mondott el egy verset, majd kolléganője beszélt a kiállított festmények megszületéséről, hátteréről, témaválasztásáról.

Az elkészült alkotások döntő többsége pasztellkrétával készült, ami sokféle lehetőséget kínál használójának, és ráadásul gyors munkát tesz lehetővé – márpedig a Császár Mónika szeret „pörögni” az alkotás folyamatában. A pasztell nagy szabadságot is ad, ami szintén fontos a festőművésznő számára.

A megnyitó további részében a két pedagógus (régi jó ismerősök) közösen beszélgettek a képekről. Ennek során derült ki, hogy a képek jelentős részéről készült előzetes fotó, ami jó alapot teremtett a valószerű ábrázolásnak.

Császár Mónika beszélgetés közben beavatta a megnyitón résztvevőket a saját világába. Számára az ég az egy szimbólum, a felhő pedig világválasztó: a Föld és az Ég között. A kiállított festmények alapja az égboltra való rácsodálkozás. Az, hogy mennyire kicsik vagyunk, milyen hatalmas és végtelen az univerzum, és az, hogy ez miként hat rá elsősorban.

Képei elkészítésénél is azt tartja fontosnak, hogy arányaiban az ég legyen a hangsúlyosabb. Az ég elsődlegessége a képeken a végtelenséget, a határtalanságot, a halhatatlanságot fejezi ki, ugyanakkor a változékonyságot és a múlékonyságot is. Mindebben az állandóságot a Föld jelképezi, ami a megfoghatót jelenti alkotásain.

A megnyitó végén a művésznő egyik képét kisorsolta a jelenlévők között, és odaajándékozta.

A kiállítás május 29-ig tekinthető meg, keddtől péntekig 9-13 és 15-17 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2720743921330081

Vélemény, hozzászólás?