Hírek Kiemelt hírek Térség

Vince szerint jó termés ígérkezik

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Január 22-hez kapcsolódó hagyomány, hogy ilyenkor az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban több mint 20 éve összegyűlnek a borrendek, és a skanzenben a szegedi tanya udvarában vicevesszőt vágnak, hogy abból megjósolják, milyen lesz az idei szőlőtermés. Idén hóesésben metszette le a hegybíró a vesszőket, és megállapította: ha az előttünk álló hetekben nem lesz -15 fok alatti fagy, akkor szép termésre lehet számítani.

navigate_before
navigate_next

Az Emlékpark bejáratánál gyülekeztek vasárnap délben az érdeklődők és a borrendek, akiket Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntött. Elmondta: ápolni kell a hagyományokat, ezt mutatja az is, milyen sokan jöttek el a kellemetlen időjárás ellenére. Köszönetet mondott Ungerbauer Györgynek, akinek köszönhetően 200 tő kadarka növekedhet mostantól az Emlékparkban. Farkas Sándor országgyűlési képviselő szólt arról, hogy él a régi hagyomány, közösségként ünneplünk. 2017-ben szőlészet-borászat tekintetében mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött. Hazánkban kiváló minőségű szőlők teremnek és remek borok készülnek minden borvidéken. A kormánynak pedig kötelessége ezt a munkát segíteni, támogatják a fagykárt szenvedett gazdákat, átláthatóvá, kiszámíthatóvá akarják tenni a felvásárlási rendszert. Az új jövedéki törvénynek köszönhetően csökkentek a borászatok adminisztrációs terhei. Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke beszédét azzal kezdte: január 22. a Magyar Kultúra Napja és ehhez szorosan hozzátartozik a magyar borkultúra is. A tavalyi jóslás nem számolt a húsvéti hóeséssel, 2017-ben 20 százalékkal kevesebb termést takaríthattak be, de kiváló minőségű borok születtek belőle.

A Szent Vince Borrend vezetésével ezután átvonultak a skanzenbe, ahol a szegedi tanya udvarában lévő gyalogművelésű szőlőtőkékről Kalmár István, mórahalmi hegybíró metszett le 3 vesszőt. Megvizsgálta, majd megállapította, hogy szépen beérett vesszők vannak, az elmúlt hetek enyhe időjárása ellenére sem indultak fakadásnak a rügyek, így ha még a tavasz beállta előtt nem lesz komolyabb, -15 fokot meghaladó fagy, akkor jó termésre lehet számítani.

A Szent Vince Borend ezután az Árpád-emlékmű előtt új tagokat fogadott a soraiba: Győri Tibort és feleségét Bokrosról, akik már eddig is sokat tettek a borkultúra és a helyi borok népszerűsítésért. A program borkóstolással zárult, ahol több csongrádi borász nedűit is megízlelhették az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?