Csongrád Hírek

Vízi mentő tornyot ajándékozott egy szentesi vállalkozó

körös-torok

A Körös-torokban naponta néha több ezren is pihennek, napoznak, fürdenek, biztonságukra pedig vízi mentők vigyáznak reggel 9-től este 8-ig. Eddig a vízpartról figyelték a fürdőzőket, de nem volt egyszerű dolguk. A toronyból viszont most már teljesen be lehet látni a partot, így sokkal hamarabb tudnak segíteni a bajba jutottaknak.

Pataki László szemtanúja volt a július 23-i villámcsapásnak, sőt a két sérült az ismerőse is. Nagyon megrázta az eset, ezért is döntött úgy – látva az életmentők munkáját –, hogy a maga módján ő is segít. A fiatal vállalkozó sokszor pihen a Körös-torokban, hiányolta, hogy itt nincs még ilyen építmény, amely megkönnyítené a vízi mentők feladatát.

Két nap alatt készült el a torony, néhány óra alatt fel is állították, a Körös-toroki Napok idején már innen figyelték a fürdőző fesztiválozókat a vízi mentők.  – Amikor felállítottuk, a strandolók megtapsoltak minket. Nagyon jól esett – mondta Pataki László. A szezon végén szét lehet szedni, könnyen mozgatható, így a megemelkedő víz elől biztonságba lehet helyezni.

Ujszászi Zoltán és Bozó Ildikó – aki civilben orvos –, évek óta szabadidejükben dolgoznak vízi mentőként. Nagyon hálásak, hogy a szezon legzsúfoltabb időszakában jobban beláthatták a partot, hiszen rengetegen voltak a nagy hőségben. Könnyebben megtalálják a strandolók is őket. Köszönik Berkecz Andrásnak és csapatának a profi kivitelezést és Pataki Lászlónak pedig a felajánlást.

Hetente 3-4 alkalommal kell segíteni bajba jutottaknak a Körös-torokban, a vízi mentőknek nagy a felelősségük. Öten látják el a szolgálatot felváltva, hétvégeken, illetve ha nagyobb tömeg van, akkor egyszerre ketten vigyázzák a partot.

Most egy automata defibrillátorra gyűjtenek, több csongrádi felajánló segített már. Bíznak benne, hogy minél hamarabb ezzel is biztonságosabbá tehetik a strandolók életét a Körös-torokban.

körös-torokkörös-torokkörös-torok

One Response

Vélemény, hozzászólás?