Hírek Kiemelt hírek Szentes

Vízkereszti zenés est

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház. Az epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is ismert nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből ered.

A magyarság körében a vízkereszt ünnepéhez kötődően különböző népszokások alakultak ki a századok során. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya. Megszentelték a vízzel a házakat és az ólakat, még a bölcsőre is szentelt vizet hintettek. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták betegségek vagy rontás ellen.

Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon. Vízkeresztkor még egyszer meggyújtják a karácsonyfa gyertyáit, szétosztják a megmaradt édességet, a fát tűzre teszik, csak egy ágacskát tűznek belőle a szentkép mögé a gonosz ellen.

A szentesi Szent Anna Plébánián az ünnephez kapcsolódóan négy évre visszanyúló hagyomány alakult ki: a templomon kívül tartott kulturális rendezvényen is megemlékeznek a Vízkereszt ünnepéről. Az idén január 6-án, a Plébánia emeleti dísztermében vízkereszti zenés estet tartottak, melyet Dr. Gruber László plébános nyitott meg. Köszöntötte a megjelenteket: a polgármestert, a képviselőtestület tagjait, gazdasági cégek, különböző intézmények és a társegyházak vezetőit, közéleti szereplőket.

 

 

A jeles napról szólva többek között elmondta, hogy a vízkereszt ünnepe megmutatja, hogy Isten minden emberhez eljött. A megváltó Jézus születésével Isten vállalja az emberi életet és később a szenvedést is, hogy ezzel elhozza minden ember számára az üdvösséget, az örök élet reményét. Az ünnepen nyissuk meg szívünket a megjelenő Istennek, aki megmutatja magát nekünk. Azt kérjük, hogy az új esztendő minden napját kísérje Isten segítsége és áldása! – fejezte be köszöntőjét Dr. Gruber László.

A zenés esten a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola művész-tanárai, a Szent Anna Templom Szkólája, valamint Ráfi Balázs, a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola végzős növendéke adott műsort. A programban Vivaldi, Liszt Ferenc. Kodály Zoltán, Doppler Ferenc, G.F. Handel művek, valamint egyházi dallamok csendültek fel.

Egy részletet videón is láthatnak Ráfi Balázs műsorából, Liszt F.: Villa d’Este szökőkútjai:

Az esten a műsorközlő szerepét (sőt annál többet…) Ráfi Dénes, a Horváth Mihály Gimnázium tanára vállalta.

Dr. Gruber László megköszönte a fellépők szolgálatát, közreműködését, majd vendégszeretet ünnepségre, illetve baráti beszélgetésre invitálta a jelenlévőket.

 

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?