Hírek Kiemelt hírek Térség

Vöröskereszt Világnapja: emlékezés és elismerések

A Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád megyei szervezete május 12-én Szegeden, a Tisza River Hajón rendezte meg a 2022. évi Megyei Világnapi Ünnepségét.
Sasvári Krisztina megyei igazgató mondott ünnepi köszöntőt. Bevezetőjében kitért arra, hogy május 8-án van a mozgalom alapítójának, Henry Dunant svájci üzletembernek a születésnapja, aki 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát.
A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek ma 192 országban vannak jelen és több millió munkatárs és önkéntes segítségével folytatják tevékenységeiket az irányadó hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) szellemében.
Magyar Vöröskereszt fennállása alatt mindig elsőként igyekezett segíteni a veszélyhelyzetekben, a hatóságok mellett. Nincs ez másképp napjainkban sem, amikor még mindig érezteti hatását a koronavírus, hetek óta háborús konfliktus zajlik “szomszédunkban”: most is folyamatosan támogatjuk a nélkülözőket és a még mindig megfeszítetten dolgozó egészségügyi munkatársakat. Ez a segítő szellemiség minden eddiginél fontosabb, hogy továbbra is biztosítsuk azokat a szolgáltatásokat, melyek segítenek megőrizni az emberek biztonságát és egészségét.
Ez követően került sor a megyei szervezet elismeréseinek átadására. Mivel a (megszűnőben lévő) járvány idején nem volt lehetőség az elismerések átadására, így az ezúttal történt meg. (Erre utal a nevek mögötti dátum.)
Összesen 40 önkéntesnek mondtak köszönetet a munkájukért, mi most a Szentesen, vagy annak térségében tevékenykedőket mutatjuk be.
= Vöröskeresztes Tevékenységét Arany fokozatú elismerés
Agócs Lászlóné (2021)
‘Bözse’ 2018-ban ment nyugdíjba a megyei szervezet munkatársaként. Azóta nyugdíjasként segíti a szentesi terület munkáját, tanácsaival, ötleteivel továbbra is részt vesz a mindennapokban Szentesen a vöröskereszt életében. Adományokat gyűjt és oszt ki, a segítés küldetése továbbra is szerves része az életének, amit a vöröskereszt kötelekében folytat önkéntesként.
Fortuna Otília (2020)
Otília több mint tíz éve segíti szervezetünk munkáját Csongrád területen. Lelkes részvevője és szervezője ifjúsági programjainknak, munkájára, elkötelezettségére mindig számíthatunk. Tagja és segítője a vöröskereszt vezetőségi munkájának is, és területi feladatai mellett a megyei munkában is szívesen közreműködik. Mozgalom iránti szeretete és elköteleződése példaértékű!
= Vöröskeresztes Tevékenységét Ezüst fokozatú elismerés
Horváth Lajosné (2020)
1956. november 14-én született Szentesen. A szentesi vöröskereszt oszlopos tagja, már a kezdetektől aktív szervezője, részt vevője a közösségi életnek. Számos vöröskeresztes kirándulás, bál, születésnapi rendezvények lebonyolítója, a szentesi lecsófesztiváli főzések koordinátora. Mindig szívesen süt véradói alkalmakra.
= Vöröskeresztes Tevékenységét Bronz fokozatú elismerés –
Sárközi Sándorné (2020)
Sárközi Sándorné 2008-ban megismerkedett a Vöröskereszt munkájával, és segítette a véradások szervezését Árpádhalmán. 2012-ben munka mellett megszerezte a szociális gondozó és ápoló szakképesítést, és a községükben azóta is házi gondozóként dolgozik. Így minden napos kapcsolatban van az emberekkel. Évről-évre igyekszik a Vöröskeresztes tagok létszámát növelni, segíti megszervezni és lebonyolítani a vacsorás véradásokat, illetve részt vesz az adománycsomagok szétosztásában.
= Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevél
Kiss Bálint Református Általános Iskola (2021)
Az iskola igazgatója Karikó-Tóth Tibor többszörös véradónk, több évvel ezelőtt kezdeményezte az iskolában éves szinten a kétszeri véradási alkalmat, sőt az éves tantervben és a gyermekek iskolai üzenőfüzetében is rögzítve vannak ezek az események. A tanári kar, a szülők közössége lelkesen együttesen szervezik a véradói programokat.
= Vöröskeresztes Tevékenységért Elnöki Oklevél
Kárpáti Lajos (2021)
Lajos újságíróként (Szentesi Gyors, HÍR 45) minden Szentes környéki vöröskeresztes tevekénységünkről, eseményeinkről beszámol, közleményeinket átveszi, programjainkon részt vesz. Munkájával nagymértékben segíti a szervezet ismertségét, a véradók mozgósítását, programjaink számára a megfelelő nyilvánosságot.
Szentes-Csongrád Rotary Club 2020
A Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek. Arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék. Ezeket az ideálokat ápolják a rotarysok a Rotary Klubokban, baráti összejöveteleiken. A Szentes – Csongrád Rotary Club tagjai is ezt az elvet vallják, és az elmúlt években több alkalommal támogatták intézeti véradásainkat, eseményeinket. (Farsangi, RETRO, Karácsonyi).
= Elsősegélynyújtás Népszerűsítéséért Ezüst Emlékérem
Szűcs Béla (2020)
A Szentes – Csongrád Mentőállomás vezetője. Az oktatási intézményekben történő Elsősegélynyújtás népszerűsítése és hatásos oktatása egyik úttörő alakja. Alapos ismereti tudása, szakértelme nélkülözhetetlen számunkra. Önkéntes feladatvállalására, támogatására mindig számíthatunk versenyeinken, rendezvényeinken is.
= Év Önkéntese Elismerő Oklevél
Bori Zsuzsanna (2021)
A csongrádi Batsányi János Gimnázium (volt) tanulója, aktív résztvevője a vöröskeresztes programoknak. Akár adománygyűjtés, adományosztás, adminisztrációs munka, rá lehet számítani. Édesanyja, Dr. Závogyi Zsuzsanna doktornő a példaképe, így ő is az orvosi hivatást szeretné választani, a családi örökséget tovább vinni.
= Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes Tevékenységért
Táborosi Réka 2020
A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt célja, hogy a humanitárius értékek mentén igazi, értékteremtő közösséget jelentsen a benne tevékenykedő fiatalok számára. Táborosi Réka is aktív részvevője ennek a mozgalomnak, példamutató magatartásával hozzájárul ezek értékek megőrzéséhez. A szentesi Elsősegélynyújtó Arany érmes csapatának kiváló tagja.
= Év Médiatámogatója
Szentesi Élet (2020)
A Szentesi Élet hetente megjelenő újság. Évtizedek óta folyamatosan értesíti olvasóit a véradásokról, a vöröskeresztes rendezvényekről, felhívásokról. Rendszeresen beszámol versenyeinkről, a véradó-napokról és minden egyéb Vöröskeresztet érintő eseményről. A mi eseményeink, felhívásaink mindig ingyenesen jelennek meg. Köszönet érte!

Vélemény, hozzászólás?