Kiemelt hírek Szentes

Zsinagóga koncert a könyvtárban

A Szentesi Városi Könyvtárban április 11-én a Budapesti Fesztiválzenekar kamara együttese adott koncertet.  A zenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezettek be, és egyre több helyszínen zenélnek, hogy új kapcsolatot teremtsenek.

‘Közösségi Heteink’ programja keretében 2014 nyara óta koncerteznek elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. A Szentesi Városi Könyvtár ez utóbbiak közé tartozik, hiszen 1998-ban  könyvtári céloknak megfelelően újították fel, illetve alakították át az egykori zsinagóga épületét, és szeptember 18-án nyitotta meg kapuit az olvasók előtt az intézmény.

A kulturális gyűjtemény számára előnyös (és reprezentatívabb) lett az épület: alapterülete megnövekedett, szolgáltatásai még színesebbé váltak, számítógépes parkkal rendelkezik. Korszerű, modern berendezésekkel várja az olvasókat, az új évezred kihívásait, és őrzik a vallási épület emlékét.

 

 

 

 

A koncerten Felix Mendelsshon és Louis Théodore Gouvy darabok, valamint klezmer dallamok is felcsendültek – egy fúvós-és egy vonós együttes előadásában. Az előadás szüneteiben dr. Róna Tamás, az Alföldi régió vezető rabbija (Mazsihisz) adott történelmi visszatekintést,  beszélt a zsinagógák kialakulásáról, azok fejlődés-történetéről.

 

 

 

 

Az igazán kiváló, egyedi zenei élményt nyújtó koncert végén egy zsidó édességet (flódnit) is megkóstolhattak a koncertlátogatók.

Válogatás videón – a koncertből:

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?