Hírek Kiemelt hírek Programajánló Szentes

A Zűrös Banda másodszor kelti a zavart

Egészen pontosan: ez a szám kizárólag Szentesre érvényes! November 24-én pénteken, 19 órakor kerül sor a Zűrös Banda fellépésére a Zene-Világ-Zene sorozatban a Zeneiskolában, mégpedig a zseniális cimbalmos, Balogh Kálmán hathatós közreműködésével!

Jogos a kérdés: hol tart most a Zűrös Banda? Jelentem, félúton – az első és a második albumuk között, feltételes megálló közbeiktatásával. Idő közben ugyanis megjelent egy számuk koncertfelvételen, a Szimpla 4. című, a budapesti Szimpla Kert nevű, roppant szimp(l)atikus és barátságos romkocsma (kihagyhatatlan, leginkább az ingyenes, de nívós koncertek ürügyén és turisztikailag is, tényleg!) helyben sütött koncertekből készült válogatásán.

Mégis azt gondolom, úgy tudom legpontosabban bemutatni a zenekart (amennyiben szükség van rá), ha ideiktatom az első CD-jükről szóló, kifejezetten a szentesieknek szánt írásomat, ami nem tudott beférni anno a városi hetilapba. Az inkriminált első bekezdés (ami miatt a közlés esetleg elmaradhatott) – egyfajta beteljesült jóslat – törlése öncenzúra eredménye. A dőlt betűs részek pedig az időbeni csúszás következményei. Tehát.

„Amint az sokak által ismert, a balkáni alapú magyar világzenére fókuszáló szupergrupp fellépett már Szentesen, mégpedig (2015) május 22-én. Ez a koncert remek kiinduló pont a CD anyagának bemutatásához, hiszen annak közönsége élőben ismerkedhetett meg vele. Az eljátszott számok minőségéből már akkor kibontakozhatott a zenekar törekvése.

Ez a balkáni alapú magyar világzene ugyanis nem a fejek leszakítását célozza meg, amint azt a deklaráltan balkáni illetőségű Kusturica (igen, a filmrendező!) tette velünk két éve a Budapest Parkban, válogatott erőkből álló zenekara élén. (E stílus hazai „rokona” a Besh o droM.) Nem. Itt sokkal árnyaltabb, mégis színpompásabb a kép. Érzelemgazdagság? Egyéb koloritok? Igen, ez mind van, „játszik”!

Mindezek együtt a Zűrös Banda bemutatkozó lemezének titkai, amely CD-ről ki merem jelenteni, hogy az a legkevésbé sem gyenge szentesi koncertnél is erősebb! Nos, az ilyesmi általában fordítva szokott történni, de az érési folyamatok a zenében kiszámíthatatlanok.

A hegedűs Lang János (akit a boldog emlékű Fiannából ismerhetünk), a mostani skót bandájával is befutott, akkor – újra itthon – mért ne tenne rá még egy lapáttal? A zenekarvezető gitáros Varga Kornél szintén régi ismerős, a tízéves Fabula Rasából. A szaxofonos Bede Péter pedig alighanem most találata meg azt a zenekart, amit végre ténylegesen a magáénak érezhet. Basszusgitár: Boros Attila a Makámból, ugye. Külön elemzést érdemelne a ritmusszekció összjátéka, amelyre aligha ez a legalkalmasabb fórum. Megjegyzem, a dobok mögött a szentesi Kertész Ákos ül! Na és? – kérdezhetné az olvasó, ha nem lenne tisztában a balkáni népzene ritmizálásának bonyolultságával. Annak indokául talán elegendő a kóló számtalan variációjára utalnom, amely arra mutat rá, hogy Ákos szerepe ebben a formációban is kulcsfontosságú. Branka Basits, a különleges adottságokkal megáldott énekesnő „csak” teszi a dolgát, de hogyan? A legmagasabb minőségben (és) természetesen. Ráadásul az egyik számban a világelit cimbalmosa, Balogh Kálmán  vendégeskedik, aki egyébként szigorúan megválogatja, kiket támogat a játékával. Mit tanácsolhatnék ezek után?

Annak, aki végig élvezte a Zűrös Banda szentesi koncertjét azért, akinek nem volt rá alkalma, pedig azért vigye haza a lemezt. Garantálom, nem fog csalódni benne!”

És persze: lesz szíves eljönni a mostani, novemberi előadásra, hiszen a csalatkozás esélye újfent a nulla felé tendál!

/Olasz Sándor/

Vélemény, hozzászólás?