Kiemelt hírek Térség

Tűzgyújtási tilalom!

Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyékben tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az elmúlt hetekben naponta 2-3 alkalommal vonultak szabadtéri tűzesetekhez a megye hivatásos egységei. Ezt a számot nagyban befolyásolja a nyári meleg és a csapadékszegény időjárás. A tűzesetek 99%-a emberi tevékenységre vezethető vissza, ezért a tüzek elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

A tűzgyújtási tilalmat a tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén az erdőgazdálkodásért felelős miniszter állapíthatja meg és hirdetheti ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve. A tűzgyújtási tilalom és annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található faanyag szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Mindezeket a szempontokat figyelembe véve hirdetik ki vagy vonják vissza a tilalmat.

Arra kérjük a lakosokat, hogy a következő időszakban is fokozottan tartsák be a tűzgyújtási tilalom idejére előírt szabályokat:

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt az erdőterületeken a fásításokban és az ezektől mért 200 méteres távolságon belül tilos tüzet gyújtani. Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. Tilos a tűzgyújtás az erdőben és az erdő 200 méteres körzetében található külterületi ingatlanokon is.

A tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás. A kerti avar és a hulladék égetés feltételeit, körülményeit az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák.

Amennyiben a helyi önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és a kerti hulladék égetése (Szentesen van ilyen rendelet). A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott a tilalom idején sem.

Vélemény, hozzászólás?