Hírek Szentes

Nevelésről – őszintén és tudományos alapokon

A Szentesi Művelődési Központ Zöldág Hagyományőrző Szakköre szervezésében dr. Karikó Sándor főiskolai tanár (SZTE JGYPK) tartott előadást április 5-én Szentesen, a Szecessziós Házban.  

A nevelésfilozófiai kérdésekkel foglalkozó előadás bevezetéseként Balla Tibor, Aranypáva Nagydíjas tekerős muzsikált. A filozófus két kérdésre igyekezett válaszolni: Ki a Nevelés gazdája; és Miért fontos a nevelés?

Az első kérdés kapcsán, a nevelés összetettségét bizonyítandó beszélt Szaraszvati hindu istennőről, akit a tudás, az irodalom, a költészet és a zene istenségének is tartanak. Egy rövidebbe fejtegetés követően az előadó úgy minősítette, hogy a nevelés társadalmilag alul értékelt. Végső konklúzióként hozzátette: a nevelésnek napjainkban nincs gazdája, ő úgy fogalmazott: „mindenki a gazdája, de akkor más megközelítésből senki. Tehát nincs gazdája a nevelésnek.”

A második kérdésre nevelési paradigmák sorba állításával adott választ. Ezek: az irányultság; a céltudatosság; az alanyiság, valamint a van és kell ellentéte.

Az előadásnak – más mellett – érdekfeszítő része volt, amikor a nevelés fontosságának magyarázatakor szépirodalmi példákkal érvelt az előadó.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?