Csongrád Hírek

Milyen legyen Csongrád arculata?

arculat

Csongrád Város Önkormányzata a Településképi Arculati Kézikönyve és a Településképi Rendelete készítésével kapcsolatos előzetes tájékoztatásról szóló lakossági fórumot tartott. A szakmai konzultációra azért volt szükség, mert törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy településképi rendeletet alkossanak, illetve hogy Településképi Arculati Kézikönyv készüljön.

Szerény érdeklődés mellett tartották a fórumot, amelyet december elején még egy követ. A helyi épített és természeti értékek védelmét helyezi előtérbe az arculati kézikönyv, amely nem előíró és korlátozó szabályozás lesz, hanem arra szolgál, hogy egyszerűsödjön az építéssel kapcsolatos helyi rendeletrendszer. A településképi arculati kézikönyv (TAK) szemléletformáló célt szolgál, ebben kell meghatározni a település településkaraktert meghatározó jellemzőit, a településképi szempontból elkülönülő településrészeket arculati jellemzőikkel és értékeikkel, valamint a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat és a településképhez illeszkedő építészeti elemeket.

A Településképi rendeletben a város egészére vonatkozó általános szabályok mellett lehetőség nyílik az egyes településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó részletes szabályok megfogalmazására is, így például részletesen lehet rendelkezni benne a városközpont vagy a város építészeti, településképi megjelenésére vonatkozóan.

Vélemény, hozzászólás?